Logo de Nationale Toekomstprijs
Een groep wandelaars in de duinen (klein)

Persbericht

Datum: 27 augustus 2003

Duurzame Dinsdag: Discussielunch tussen politici en burgers

Op Duurzame Dinsdag, 2 september a.s., ontvangt Maria van der Hoeven, minister OCW, het Duurzame Koffertje. Ook dit jaar is deze tegenhanger van het financiele koffertje gevuld met veel duurzame en toekomstgerichte projecten en plannen uit de samenleving. Voorafgaand aan de overhandiging gaan politici en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties, in Nieuwspoort, met elkaar in debat over onze toekomst.

Duurzame Dinsdag, de eerste dinsdag in september, is door de stichting De Nationale Toekomstprijs (NTP) in 1999 ingesteld. Doel is om ook de politiek, in navolging van vele Nederlanders, enthousiast te maken voor een duurzame toekomst. 
Symbolisch gebeurt dit door jaarlijks het Duurzame Koffertje, de tegenhanger van het koffertje van de minister van FinanciŽn, aan een vertegenwoordiger van de politiek te overhandigen.
De koffer is dit jaar gevuld met de resultaten van de fotowedstrijd ĎCreativiteit boven waterí en suggesties, ideeŽn en statements uit de samenleving allen laten zien dat zelfs in moeilijke tijden een duurzame toekomst geen utopie is. Jurr van Dalen, directeur van IVN vereniging voor natuur en milieueducatie Nederland, zal dit jaar de koffer overhandigen aan Maria van der Hoeven in de hoop dat zij de inhoud zal voorleggen aan Kamer en Kabinet. Volgend jaar zal het IVN, nu de stichting De Nationale Toekomstprijs in liquidatie is, Duurzame Dinsdag zelfstandig organiseren. 

Voor de aanbieding van het Duurzame Koffertje discussiŽren vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en burgers met Tweede kamerleden van de regeringspartijen onder leiding van Sigrid Bollwerk-Darweesh over het thema ĎDuurzame Dichtbij: Burger! Politiek?í 
In het panel zitten Liesbeth Spies (CDA), Boris van der Ham (D66), Paul de Krom (VVD), Nicole van Gans (landelijk bestuurslid IVN), Ad van den Biggelaar (directeur SNM) en Volkert Vintges (directeur Gelderse Milieufederatie).